Herhangi bir kurtarma işlemini hiç dikkatli bir şekilde izlemişmiydiniz? Kurtarma derken illaki bir araç kurtarma işleminden bahsetmiyorum. Bir at arabası, bir balıkçı teknesi, dağda mahsur kalmış bir sporcu veya biryerlere saplanmış bir araç. Kurtarma için gelen uzmanın kurtarma unsurunu nasılda yavaş ve kolay bir şekilde çekip aldığını izlemelisiniz. Buradaki sihirli kelime "yavaş" tır.
YAVAŞ : Yavaş ve oldukça dikkatli bir şekilde hareket etmek kurtarmanın en geçerli formulüdür. Yavaş ve emin adımlarlarla yapılan her hareket sizi daha net bir sonuca götürecektir.
DURMA ZAMANI : Gerek araç kurtama gerekse de diğer kurtarmalarda ne zaman duracağınızı bilmeniz gerekir. Farz edelim abir aracı kurtarıyorsunuz. Her haketinizde araç bulunduğu yerden kurtuluyor. Fakat birde baktınızki eyleme devam ederseniz araçta ciddi bir hasar oluşacak. İşte bu durumu farkedip tamda durulması gereken yerde durup kurtarmanın şekil ve akışını değiştirmeye karar vermek bir uzmanlık işidir.
ÖNCEDEN PLANLAMAK : Kurtarma işinde çalışan insanların, değişik senaryolara karşı kesinlikle önceden tatbikat yapmış olması gerekir. Tatbikatlar veya önceden yapmış olduğu uygulamalardan elde ettiği tecrübeler ışığında o an için yapmaya çalıştığı kurtarma işlemi için bir planlama yapmasında büyük fayda olacaktır. Planlanarak yapılan bir işin istenen sonuca ulaşma ihtimali daha yüksektir.
KONUMLANDIRMA VE YEDEKLEME : Bu işlem sabırlı bir yaklaşım gerektirir. Her eylemden sonra yeniden konum belirleme ve yapığınız eylemi yedekleme sinir bozucu olsada pratikte sizi daha rahat ettirecektir. Yaptığınız her bir kurtarma hareketinin sonucunu görmek için ne kadar beklemeniz gerekiyorsa o kadar bekleyin. Sabır bu işin anahtarıdır. Araç kurtarmada sadece aynalarınıza güvenmek hata olabilir. Olası kör noktalar büyük bir kayıp anlamamına gelebilir. Bu yüzden dönüp bakmanız gereken yerde mutlaka bakın.